Omgaan met anderen

Naast dat het belangrijk is om met je eigen emoties om te gaan is het heel erg belangrijk dat je goed leert omgaan met anderen.

Wanneer je in een situatie heftig reageert door jouw emoties en gevoelens kan dit vervelende gevolgen hebben voor je vriendschappen.

Het kan zijn dat je vriendschappen stuk maakt, doordat je te heftig reageert of altijd ruzie maakt. Het kan ook zijn dat je juist helemaal niet voor jezelf durft op te komen en niets durft te zeggen, waardoor je ook geen goede basis hebt voor een echte vriendschap.

Het is dus heel belangrijk dat je leert om op de juiste manier met anderen om te gaan.

 

Leren omgaan met anderen kun je op verschillende manieren doen. Hieronder leg ik je een aantal mogelijke oefeningen uit die je kunt doen om betere vriendschappen op te bouwen. 

 

Blije gedachten.

Soms is het heel moeilijk om met anderen om te gaan als je fabels in je hoofd hebt. Als je denkt dat niemand je aardig vindt of je jezelf gepest voelt. Op de pagina omgaan met emotie kun je lezen over fabels & bedenkingen. Je eigen waarheid, hoeft niet altijd echt waar te zijn, want het kan zomaar eens voorkomen dat dat ene klasgenootje, waarvan jij denkt dat hij/zij jou niet aardig vindt, je  misschien wel heel tof vindt. Als je last hebt van deze fabels helpt de lijst: Blije gedachten je om voor deze fabels een bedenking te verzinnen. De lijst met blije gedachten kun je hiernaast downloaden.

 

Iets liefs doen.

Het is altijd heel goed om iets liefs te doen voor een ander. Dit hoeft niet perse als iemand zich niet lekker voelt, dit mag altijd. Een leuke manier om iets liefs te doen voor iemand is een " Doosje vol liefde". Zoek een leuk doosje of potje uit, dit hoef je niet nieuw te kopen, dit kan gewoon een oud potje of doosje zijn. Versier dat doosje of potje leuk, maak er wat persoonlijks van. Knip daarna kleine stukjes papier. Schrijf op elk papiertje iets liefs. Bijvoorbeeld: "Je bent lief" " Je kunt goed koken" " Je hebt altijd leuke kleren aan". Stop minimaal 20 van deze kleine briefjes in het potje of doosje. Schrijf op een briefje erbij dat degene die het potje/doosje krijgt. elke dag 1 briefje moet lezen. Degene die het potje krijgt, zal elke dag een glimlach krijgen, van de lieve briefjes die jij geschreven hebt. 

 

Praat met elkaar.

Om een goede vriendschap op te bouwen is het belangrijk om met elkaar te praten. Het is niet altijd makkelijk om met iemand te praten, maar een gesprek beginnen hoeft niet heel moeilijk te zijn. Een leuke en eenvoudige opdracht is praat met elkaar. Vraag eens aan 5 personen vandaag hoe het gaat, hoe zijn/haar dag is en geef dan een complimentje. Het kan zomaar zijn dat je een leuk gesprek krijgt. Lukt het gesprek maken niet, dan heb je in ieder geval jezelf en anderen een goede dag gegeven door interesse te tonen en complimentjes te geven. 

 

Krijgen wat je wilt.

Het kan zijn dat je iets moet vragen, dat je erg moeilijk vindt. Het kan ook zijn dat je iets graag wil hebben en zodra je het niet krijgt de teleurstelling te groot is. Wanneer je wil zorgen dat je iets voor elkaar wil krijgen zonder daarmee je vriendschap op het spel te zetten, of je goede gevoel over jezelf kwijt te raken kun je het werkblad "Krijgen wat je wilt" invullen. Je kunt dit invullen voordat je iets gaat vragen, maar je kunt het ook achteraf invullen, als je merkt dat iets niet helemaal goed is verlopen. 

 

 

 

Blije gedachten
PDF – 578.9 KB 95 downloads
Krijgen wat je wilt
PDF – 582.0 KB 97 downloads